Vanliga frågor

Språk

Vanliga frågor

Vanliga frågor Biblioteken i Kramfors

 

Bibliotekets tjänster

 

Kostar det något att låna?

Det är gratis att skaffa lånekort och att låna.

Kan jag låna en dator på biblioteket?

På Kramfors bibliotek finns datorer som går att låna. Du använder ditt bibliotekskort eller personnummer, och din PIN-kod för att boka en dator. Har du inte något bibliotekskort så kan personalen hjälpa dig med att låna en dator.

Kan jag skriva ut, kopiera och scanna in papper på biblioteket?

Ja, på Kramfors bibliotek. 

Finns det gratis Wifi på biblioteket? 

Ja, på Kramfors bibliotek. Där finns Wifi med lösenord. Lösenordet byts ut varje vecka, och finns att få på biblioteket.

Jag vill betala för något på biblioteket. Hur kan jag betala? 

På Kramfors bibliotek kan man betala med antingen kort, kontanter eller Swish.

 

Bibliotekskort och PIN-kod

 

Hur gör jag för att skaffa ett bibliotekskort?

Du behöver komma till biblioteket och visa upp någon sorts ID-handling. Till exempel pass, körkort eller LMA-kort. Är du under 18 år behöver du målsmans underskrift, eller att en målsman följer med dig till biblioteket.

Funkar mitt bibliotekskort från en annan kommun hos er?

Nej, och det kort du får i Kramfors kommun gäller bara i den kommunen.

Jag har tappat bort mitt kort. Kan jag få ett nytt?

Ja, för en kostnad på 10 kronor. Men om du har ett personnummer, så behöver du inte kortet. Då kan du använda ditt personnummer istället för ditt kort.

Jag har glömt min PIN-kod. Kan jag skapa en ny?

Ja, kontakta personalen så kan de hjälpa dig med det.

 

Hemsidan

 

Varför kan jag inte logga in på hemsidan?

Ditt kort har förmodligen spärrats. Bibliotekskortet gäller i 3 år åt gången, sen måste giltighetstiden förlängas. Kontakta personalen så ordnar vi det.

Hur ser jag om en bok eller film finns på biblioteket och var jag kan hitta den?

I sökrutan, skriv in titeln på det du vill låna och sen på förstoringsglaset för att söka. Tryck sen på boken eller filmen.

Lite längre ner på sidan står det ”Här finns titeln”. Där står vilket bibliotek den finns på, och antingen ”INNE” eller ”INTE INNE”. 

Är det en bok, står det där vilken hylla den ska stå på. Är du osäker på var den hyllan är, kan du fråga personalen. Böckerna är oftast sorterade efter författare.

Alla filmer finns på samma plats på Kramfors bibliotek (med undantag för de som finns i Ångermanlandssamlingen) och står i nummerordning. Under ”Här finns titeln” på hemsidan, ser du filmens nummer.

 

Att låna, lämna och reservera

 

Vad gör jag om ni inte har boken jag vill låna?

Om boken är utlånad kan du ställa dig i kö (reservera boken). Har vi inte boken kan du lämna ett inköpsförslag, då kanske vi kan köpa in den. Ibland går det att fjärrlåna boken från ett annat bibliotek. 

Hur gör jag för att reservera en bok?

Du kan själv reservera på vår hemsida. Tryck på hänglåset uppe till höger, och logga in med dina uppgifter. Leta fram boken du vill ha, och tryck ”Reservera”. Eller så kan du kontakta personalen och be att de hjälper dig.

En bok är reserverad åt mig. Kan någon annan låna den?

Den bok som är reserverad till dig är kopplad till ditt kort. Den går bara att låna med ditt kort/personnummer och PIN-kod.

Hur många böcker eller filmer får jag låna?

Du kan låna hur många fysiska böcker du vill utan begränsning, men du kan bara låna två filmer åt gången. Du kan låna max 5 e-böcker eller e-ljudböcker per månad, och 4 e-filmer per månad.

Hur länge får jag låna?

Det beror på vad du lånat. Du kan se lånetiden på ditt kvitto, eller genom att logga in på hemsidan. Det mesta har en lånetid på fyra veckor. DVD-filmer och vissa kursböcker har en lånetid på 2 veckor. Är du osäker på när du ska lämna tillbaka något, kan du också fråga personalen.

Hur lånar jag om en bok?

Du kan låna om själv om du loggar in på Mina sidor på vår hemsida. Du kan också göra det i låneautomaterna, eller be personalen om hjälp.

Jag försöker låna om men det går inte, varför?

Det går inte att låna om böcker om någon annan står i kö på dem, eller om du redan har lånat om dem två gånger. Om du vill låna om en bok längre, får du komma in på biblioteket och lämna tillbaka boken innan du lånar den igen.

Jag har tappat bort en bok, vad gör jag?

Kontakta oss på biblioteket så får du veta vad du ska göra. Personalen kan hjälpa dig att låna om boken om du behöver mer tid att leta. Är boken helt borta kan du behöva betala en avgift.

Kan jag lämna något jag lånat hos er på ett annat bibliotek?

Ja, du kan lämna igen det du lånat på antingen Kramfors eller Ullångers bibliotek. Det går också bra att lämna på bokbussen. Vi har även återlämningslådor som töms var 14e dag. De finns på Kusthallen i Nordingrå, Ica i Docksta, Torrom och Nyland, samt på Coop i Bollstabruk.

Har ni böcker på andra språk än svenska?

Ja, vi har böcker på olika språk för både barn och vuxna.

 

E-biblioteket

 

Hur lämnar jag tillbaka e-böcker?

De försvinner automatiskt efter 28 dagar. Det går inte att lämna tillbaka dem tidigare.

Jag vill låna e-bok eller e-ljudbok. Hur gör jag?

För att kunna läsa och lyssna på din mobil eller surfplatta, behöver du appen Biblio. Instruktioner för detta och mer information finns här på hemsidan, under fliken ”E-biblioteket”.

Varför kan jag inte låna obegränsat med e-böcker eller e-ljudböcker?

Biblioteket betalar en avgift för varje e-bok som lånas. Därför finns det en begränsning på högst fem e-böcker/e-ljudböcker per månad och person.

 

Avgifter

 

Hur stor blir avgiften när jag lämnar tillbaka något för sent?

Det beror på vad du har lånat, och hur sent du lämnar tillbaka det. Till exempel är förseningsavgiften för en bok 3kr/dag, medan avgiften för DVD-filmer är 15kr/dag. Barn får inga förseningsavgifter, och det blir ingen avgift för försenade barnböcker.

Blir avgiften större om jag inte betalar den direkt?

Nej. Men om avgiften är på mer än 100 kronor kan du inte låna mer innan avgiften är betald.

 

Bokbussen

 

När kommer bussen nästa gång?

Bussens turlistor finns här på hemsidan. Klicka på fliken ”Bokbussen” och sedan ”Turlistor”. Där finns en samlingsturlista samt enskilda turlistor där alla stopp, datum och tider finns med.

 

Senast ändrad 2021-01-07