Språk

Talböcker

Appen Legimus

Vad är en talbok?

En talbok är en inläst bok för personer med läshinder. Skillnaden mellan en talbok och en ljudbok är juridisk: en talbok får bara lånas av personer med läsnedsättning, medan en ljudbok får lånas av alla.

 

Vem får låna en talbok?

Alla som har svårt att läsa tryckt text får låna och lyssna på talböcker.

Det kan bero till exempel på:

  • synskada
  • rörelsehinder
  • intellektuell funktionsnedsättning
  • kognitiv funktionsnedsättning
  • tillfällig läsnedsättning
  • läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Låna talböcker

»Legimus.se eller i Legimus-appen (tillgänglig för iOS och Android) kan du som är talbokslåntagare ladda ner och lyssna på talböcker i din dator, mobiltelefon eller surfplatta. Personalen visar hur nedladdningen går till och talar om vilka regler som gäller.

Du kan också låna talböcker på skiva för att lyssna med mp3-spelare eller en särskild talboksspelare som du kan låna på biblioteket. Talboksskivorna skickas gratis med posten om du har svårt att ta dig till biblioteket.

 

Bli talbokslåntagare

För att låna talböcker behöver du först registrera dig på biblioteket. Det gör du genom att boka ett samtal, som tar cirka en timme. Du behöver inte visa intyg på att du har ett läshinder.

Om du är under 18 år måste du antingen ha med en vårdnadshavare, eller ett påskrivet intyg från en vårdnadshavare som godkänner reglerna för talboksanvändning.

Ta kontakt med Sara Nordström på telefon 0612-802 67 om du vill veta mer eller boka tid för registrering.

Kramfors bibliotek

Bokbussen

Nordingrå

Ullånger