Språk Språk
 • Personalen
  Välkommen till biblioteket!
 • Tryckfrihetsåret
  Tryckfriheten fyller 250 år!
 • Regnbågslitteratur
  Regnbågshyllan - böcker med HBTQ-perspektiv
 • Pressreader
  Läs dagstidningar från hela världen
 • Barn iPad
  Lärorika och roliga appar för alla barn på våra barnpaddor!
Aktuellt

Kramfors bibliotek stängt fredag 9/12

På grund av personalutbildning.

Hissreparation

Hissen på Kramfors bibliotek kommer att repareras med start 5/12 och kommer därefter tyvärr vara ur funktion cirka två veckor framåt medan reparationsarbetet pågår.

Ingen förseningsavgift de två första veckorna i december!

Biblioteket vill ha in alla sena böcker, passa på att leta hemma och lämna in böckerna nu så slipper du betala förseningsvagift.

Mänskliga rättigheters dag 10 december
119368
Bok:Malala : orden är hennes vapen:2014
Av: Abouraya, Karen Leggett
Av: Wheatley, L. C
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: uLz Yousafzai, Malala
Medietyp: Bok
Förlag: Malmö : Hjulet, cop. 2014
Resurstyp: Fysiskt material
Den här boken berättar den sanna och inspirerande historien om Malala Yousafzai, den modiga pakistanska flickan som kräver att också flickor ska få gå i skolan - trots talibanernas motstånd och mordförsöket på henne. Endast nio månader efter att en taliban sköt Malala i huvudet, stod hon i FN - dagen efter hennes 16-årsdag - och talade till 500 ungdomsledare från hela världen. Malala är ett mirakel i rosa. Hon kämpar med ord. Hon vill att varje flicka och pojke ska stå upp och tala för de miljontals barn i världen som inte får gå i skolan: "Låt oss ta upp våra böcker och pennor. Ett barn, en lärare, en penna och en bok kan förändra världen." Historien om Malala - mottagare av Nobels fredspris 2014 - är mer än en berättelse om en modig och öppenhjärtig flicka. Den är ett vittnesbörd om att utbildning kan förändra livet för flickor och pojkar runt om i världen.
62738
Bok:Global respekt : grundkurs i globalisering och mänskliga rättigheter:2006:2. uppl.
Av: Lodenius, Anna-Lena
Utgivningsår: 2006
Språk: Svenska
Hylla: Qade
Medietyp: Bok
Upplaga: 2. uppl.
Förlag: Stockholm : Premiss, cop. 2006
Resurstyp: Fysiskt material
89189
Bok:Kort om mänskliga rättigheter:2011
Av: Clapham, Andrew
Av: Poirier Martinsson, Roland
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: Oc
Medietyp: Bok
Förlag: Lidingö : Fri tanke, 2011 (Lettland)
Resurstyp: Fysiskt material
Kränkningar av mänskliga rättigheter är ett ständigt närvarande tema i nyhetsrapportering och politisk debatt. Från Guantanamos starkt kritiserade fångläger till Darfurs etniska rensning och det världsomfattande förtrycket av kvinnor.Kort om mänskliga rättigheter ger ett internationellt perspektiv på dagens livsviktiga diskussion. Här berörs bland annat frågor om tortyr, godtyckligt fängslande och diskriminering. Boken undersöker rättigheternas historia och filosofiska grund. Det handlar om vad mänskliga rättigheter faktiskt är, men också om vad de skulle kunna vara och om människorättsrörelsens framtid.
90238
Bok:Retoriken och verkligheten : mänskliga rättigheter i Europa:2011
Av: Hammarberg, Thomas
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: Ocf
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Atlas, 2011
Resurstyp: Fysiskt material
De mänskliga rättigheterna är mer relevanta än någonsin. De hyllas också i den politiska retoriken, inte minst här i Europa. Men i den konkreta verkligheten kränks de på område efter område - också på vår kontinent. Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, beskriver främlingsfientlighet, homofobi, diskriminering av romer, kränkningar av barn, våld mot kvinnor och eftersläpande orättvisor för många människor med funktionshinder. Fängelserna är överfyllda och rättsstaten korrumperad på flera håll. Under den ekonomiska krisen har de mest sårbara drabbats hårdast. Thomas Hammarberg menar att mänskliga rättigheter på intet sätt är orealistiska. De preciserar värden och normer som är livsviktiga för ett fredligt, anständigt och rättvist samhälle. Det är en fråga om politisk vilja om de ska bli verklighet. Thomas Hammarbergs bok är en ovärderlig resurs för alla som vill förstå de utmaningar Europa står inför. Vi behöver veta mer om främlingsfientlighet, Europas medverkan i kriget mot terrorismen, sexuella övergrepp mot barn och den fattigdom och marginalisering som är den dagliga verkligheten för så många. Och vi måste agera för att - som Thomas Hammarberg skriver - säkerställa de värderingar och normer som är avgörande för att ett rättvist, fredligt och anständigt Europa ska förverkligas. - Mary Robinson, tidigare FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna. Boken visar att förfärande många människor i Europa saknar det skydd de har rätt till. Den skickar ett viktigt budskap till Europas regeringar: Uppfyll era åtaganden när det gäller att respektera mänskliga rättigheter, skyll inte era tillkortakommanden på den allmänna opinionen - visa politisk vilja. Lise Bergh, Amnesty
87311
Bok:Säg ifrån!:2011:1. uppl.
Av: Hessel, Stéphane
Av: Norlin, Annika
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: Oc
Medietyp: Bok
Upplaga: 1. uppl.
Förlag: Stockholm : Louise Lindfors, 2011
Resurstyp: Fysiskt material
Säg ifrån! är en länk till några av samtidshistoriens mest avgörande ögonblick och dessutom en uppmaning till alla unga att våga tro att världen kan förändras till det bättre! När vi ser orättvisor och förtryck i samhället är det dags att säga ifrån! Boken har blivit till en folkrörelse i hela Europa och i stora delar av Nordafrika och Stéphane Hessel har kallats en Gandhi i vår tid. Med över 2 miljoner sålda ex i Frankrike och mer än 500 000 ex i både Tyskland och Spanien och 300 000 ex i Italien är Säg ifrån! redan ett fenomen. Boken kommer att översättas till trettio olika språk. NU KOMMER DEN PÅ SVENSKA! Vill du lyssna på Säg ifrån! som radioteater?
120201
Bok:Mänskliga rättigheter : en introduktion:2015:7. uppl.
Av: Fisher, David I
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Hylla: Oc
Medietyp: Bok
Upplaga: 7. uppl.
Förlag: Stockholm : Norstedts juridik, 2015
Resurstyp: Fysiskt material
Mänskliga rättigheter behandlar det internationella skyddet för mänskliga rättigheter på såväl global som regional nivå. På global nivå presenteras Universal Declaration of Human Rights samt diverse FN-konventioner, inklusive sådana som behandlar folkmord, diskriminering och barnets rättigheter. På regional nivå står Europakonventionen i fokus, inklusive dess ställning i svensk rätt. Boken redogör också för de internationella instanser som ska se till att mänskliga rättigheter respekteras i praktiken. Europadomstolen ägnas därför särskild uppmärksamhet. Boken riktar sig i första hand till studenter i folkrätt, statsrätt och europarätt men kan också med fördel användas på andra kurser där ämnet mänskliga rättigheter ingår. Boken kan även läsas av andra som har ett intresse av och vill få en inblick i ämnet.
135144
Bok:Flyktingfängelser : en antologi om Migrationsverkets förvar:2016
Av: Andersson, Ulrika
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: Ohd
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Verbal, 2016
Resurstyp: Fysiskt material
Varje år blir tusentals människor inlåsta på något av Migrationsverkets förvar. En del har bott länge i Sverige, andra är näst intill nyanlända. De har inte begått brott. De vet inte hur länge de kommer att vara inlåsta. De vet bara att myndigheterna förbereder deras deportation. Det här är deras berättelser. Om vanmakt, rädsla och maktmissbruk. Men också om hopp och solidaritet. Flyktingfängelser är ett avslöjande dokument om en för de flesta okänd sida av Sverige och kan läsas som en uppmaning till en verkligt solidarisk flyktingpolitik. Redaktörerna har träffat ett hundratal förvarstagna och vill med denna antologi ge röst åt några av dem som med stöd av lagen tystas, förvaras och skickas iväg. Jurister, aktivister, anhöriga och forskare kommer också till tals. Läsaren lär känna förvarens praktik och historia och får ta del av konkreta exempel på motstånd. Ulrika Andersson, Elinor Hermansson, Lina Myritz och Tove Stenqvist är aktiva i asylrättsrörelsen sedan många år. Efterord av Parvin Ardalan, författare, journalist och människorättsaktivist från Iran som varit fristadsförfattare i Malmö.
82466
Bok:Alla barns rätt : en bilderbok om Barnkonventionen:2010:2. uppl.
Av: Stalfelt, Pernilla
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Hylla: uOc - Barnavdelningen
Medietyp: Bok
Upplaga: 2. uppl.
Förlag: Stockholm : R&S, 2010 (tr. 2015)
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Föregående upplaga med titeln: Hurrraa!! Alla barns rätt.
Barnkonventionens paragrafer har här tolkats i text och bild.
Pernilla Stalfelt både kan och vågar förklara Barnkonventionen för barnen själva! När Barnkonventionen fyllde 20 år förra året gav Pernilla Stalfelt ut bilderboken Hurrraa!! Alla barns rätt i Läsrörelsens McDonald's-satsning. Nu kommer den ut på Rabén & Sjögren med ett nytt omslag fast samma innehåll. Ingen kan som Pernilla förvandla de vällovliga men torra paragraferna till kött och blod. Här finns ett stort hjärta som klappar för alla barn. I förordet skriver hon: "Jag har tolkat Barnkonventionen så det blir lite tydligare för barn vad deras rättigheter kan vara. Det är såklart min personliga tolkning, men jag tror att många barn och vuxna kan ha glädje och nytta av den. ... Om fler följer efter kan fler barn i världen få leva ett tryggt och bra liv och fler barn kan få känna sig lyckliga lite oftare. Det vore en fin present till hela världen." Alla länder utom USA och Somalia har ratificerat Barnkonventionen, och längst bak finns den i tryck med tips om hur läsaren kan gå vidare.
58670
Bok:Kräv er rätt! : om kvinnor, islam och en bättre värld:2005
Av: Hirsi Ali, Ayaan
Av: Sundström, Joakim
Utgivningsår: 2005
Språk: Svenska
Hylla: Ohj
Medietyp: Bok
Förlag: Stockhom : Bonnier fakta, 2005
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Översättning från holländska
Ayaan Hirsi Ali föddes i Somalia men tvingades tidigt följa sin far i hans politiska exil. Som 22-åring lovades hon bort till en släkting men bröt med sin familj och flydde till Holland där hon fick politisk asyl. Hon tog arbete som städare för att kunna betala sina universitetsstudier och tio år senare invaldes hon i det holländska parlamentet. Hirsi Ali har på kort tid blivit en av de starkaste kritikerna i Europa av det muslimska samfundets värderingar. Hon har kallat Islam för en bakåtsträvande religion och fördömt dess kvinnosyn. Hon skrev tillsammans med den holländske regissören Theo van Gogh manus till den film som anses vara orsaken till att han blev brutalt mördad i november 2004. Hon lever under konstant dödshot och skyddas av säkerhetspolis dygnet runt. I jungfruburen är en samling essäer där Hirsi Ali, i kraft av sin muslimska bakgrund, starkt ifrågasätter Islam men också kritiserar västvärldens hållning i olika invandrarfrågor. Boken utkom i Holland hösten 2004. Originaltitel The caged virgin
81330
Bok:Situationen för världens kvinnor - en atlas:2009:1. uppl.
Av: Seager, Joni
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Hylla: Ohj
Medietyp: Bok
Upplaga: 1. uppl.
Förlag: Malmö : Gleerup, 2009
Resurstyp: Fysiskt material
103884
Bok:Det här är vår tid : fyra kvinnor efter revolutionen i Tunisien:2014
Av: Härgestam, Fanny
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Ohj
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : NoK, 2014
Resurstyp: Fysiskt material
Fanny Härgestam är journalist och har under de senaste åren rapporterat från Tunisien. Under tre års tid, från den arabiska vårens början fram till Tunisiens nya konstitution, har hon följt fyra kvinnor, varav flera är centrala politiska aktörer i det nya Tunisien.
Nominerad till Stora Journalistpriset 2014! Juryns motivering: "För ett envetet reportage som förvandlar tillkomsten av en ny konstitution till en närgången och gripande thriller." "Det är ett imponerande personligt (och uthålligt) reportage ... Genom att skickligt upprätthålla balansen mellan den stora och den lilla världen i skildringen av ett nordafrikanskt och muslimskt land har Fanny Härgestam svarat för en verklig bedrift som journalist och författare." Torsten Kälvemark, Aftonbladet "En oerhört spännande bok ... (Hon) kommer förbluffande nära ... en livlig och medryckande inblick i ett unikt historiskt experiment där islam ska jämkas med modern demokrati ... Det här är vår tid har bitvis tätheten i en god roman och är en närmast uppseendeväckande journalistisk bedrift av en ung kvinnlig reporter." Lars Linder, Dagens Nyheter "Att läsa om Amira, Selma, Mabrouk och Meherzia är omtumlande. Lika fängslande som det är att följa kvinnornas turer i maktens korridorer är det att möta Amiras kamp om makten i sitt eget liv ... jag tänker att så här ser genuin utrikeskorrenyfikenhet ut ... Den omfattande kunskap om de politiska processerna som Härgestams reportage bottnar i inger respekt ... När boken är utläst önskar jag bara att den inte var det. Jag kommer att sakna Amira, Selma, Mabrouka och Meherzia" Elisabeth Hjorth, Svenska Dagbladet "Härgestam är ofta mycket nära ... Hon går vid kvinnornas sida, möter dem ofta, ser kylan och värmen i det politiska arbetet ... Här finns många skimrande ögonblick ... Dessa öden och dessa möten med demokratikämparna känns in på huden när vi ser den arabiska våren bli många årstider." Stig Hansén, Norrköpings Tidningar "En helt unik bok ... Ytterst fascinerande." Cecilia Uddén på Bokmässan i Göteborg Amiras man sköts till döds under protesterna mot diktatorn Ben Ali. Mitt i sorgen måste hon påbörja ett nytt liv och försörja sig själv, men grannarna och släkten i den lilla tunisiska byn är ständigt på sin vakt. Vad får man egentligen göra som ensamstående mamma? Samtidigt ska ett nytt, demokratiskt Tunisien byggas upp och i den kampen är kvinnors rättigheter i samhället en central stridsfråga. Parallellt med berättelsen om Amira följer vi med demokratikämparna Selma, Meherzia och Mabrouka under tre turbulenta år, från den arabiska vårens gryning och fram till Tunisiens nya konstitution. Med en närhet utöver det vanliga följer Fanny Härgestam sina huvudpersoner, varav flera är centrala politiska aktörer i det nya Tunisien, under tre år av demokratiskt fotarbete. Tillsammans skapar de ett unikt dokument över den arabiska våren och en tidlös bild av hur kvinnors rättigheter alltid måste försvaras. "En oerhört spännande bok som speglar hela den två år långa, uppslitande processen genom fyra kvinnor, varav tre är ledamöter i den konstituerande församlingen. Hon lyssnar på deras debatter men träffar dem också hemma och på caféer, får dem att bli personliga, kommer förbluffande nära ... Fanny Härgestam ger först och främst en livlig och medryckande inblick i ett unikt historiskt experiment där islam ska jämkas med modern demokrati. Tunisien år noll ... Det här är vår tid har bitvis tätheten i en god roman och är en närmast uppseendeväckande journalistisk bedrift av en ung kvinnlig reporter. Den visar hur den tunisiska lågan fladdrar svagt i utkanten av det rådande arabiska mörkret, men också att vägen till en ny balans, och kanske demokrati, i arabvärlden är närmast oändligt stenig. Det mesta talar för att det blir värre innan det, möjligen, blir bättre. " Lars Linder, Dagens Nyheter "Men sedan då? Vad händer sedan? En fråga som gärna hänger kvar efter att reportern gjort sitt nedslag i nyhetsverkligheten och hastat vidare. Särskilt när det gäller utrikesjournalistik, där utrymmet inte verkar räcka för att bevaka mer än ett område, en konflikt eller en katastrof i taget. Därför är det så skönt, nästan vilsamt trots att tempot ofta är raka motsatsen, att få dyka ner i journalisten Fanny Härgestams kunniga, levandegörande och spännande debut. Härgestam kommer nära Selma, Meherzia och Mabrouka, i maktens korridorer, i privatlivets offer, ser stressen de utsätts för, konflikterna men också kamratskapet över partigränserna, naiviteten, hoppet och kampviljan. Det är svårt att inte önska liknande politiker i Sverige. Mest personlig blir änkan Amira, instängd i konventioner i en liten by. Hon vet inte vem hon är eller vem hon vill vara, eller vad frihet innebär för henne - men hon börjar hitta dit." Bella Stenberg, Göteborgs-Posten "Jag ser mycket när Fanny Härgestam, som arbetar för Sveriges Radio och Sveriges Television, berättar om de senaste åren i Tunisien och vad som sker nu efter revolutionen när demokratin ska byggas. Hennes debutbok Det här är vår tid är nämligen mycket konkret och mycket rak. Vi följer fyra kvinnor: tre tongivande politiker och en som sett sin man mördas. Längs vägen får vi landets historia och nutid, för det ska skapas något nytt fastän det är så mycket från det förflutna som kväver. Den stora politiken bryts ned: det är lagförslag, det är enskilda formuleringar, det är utskott som möts. Men framför allt är det röster: Härgestam är ofta mycket nära, och berättar så att vi förstår hur det är att vara ... just nära. Hon går vid kvinnornas sida, möter dem ofta, ser kylan och värmen i det politiska arbetet ... Här finns många skimrande ögonblick när allt blir vanliga morgnar och kvällar, när alla slags känslor kan fastna kring en fika. Och enkla konstateranden: En politikers feber från valet i höstas börjar lägga sig och hon säger: "Nu ska vi bygga upp vårt land, då kan man inte vara febrig." Detta är inte enkel hjälteprosa, detta är vardagar, och det som gör att jag gärna läser om det här är krocken mellan den större kampen i parlamentet och kampen som förs på en liten gata som är lugn för det mesta, men som ändå är något slags motorväg mot framtiden. Dessa öden och dessa möten med demokratikämparna känns in på huden när vi ser den arabiska våren bli många årstider." Stig Hansén, Norrköpings Tidningar "Att läsa om Amira, Selma, Mabrouk och Meherzia är omtumlande. Lika fängslande som det är att följa kvinnornas turer i maktens korridorer är det att möta Amiras kamp om makten i sitt eget liv. Härgestams närvaro i texten är varken påträngande eller kamouflerad, jag tänker att så här ser genuin utrikeskorrenyfikenhet ut. De fyra kvinnor hon följer framträder i egen rätt, de bestämmer om de vill svara på frågor eller inte, avgör själva var gränserna mellan vänskap och professionalitet ska gå. Den omfattande kunskap om de politiska processerna som Härgestams reportage bottnar i inger respekt ... När boken är utläst önskar jag bara att den inte var det. Jag kommer att sakna Amira, Selma, Mabrouka och Meherzia. De har lärt mig så mycket, om kamp och tålamod, om det arbete som krävs för att orden ska ha något värde, om att inte förminska sin betydelse i världen. Våldet och övergreppen som nu sker i Mellanöstern är ett hot mot allt det, mot det hopp som är förutsättningen för all förändring." Elisabeth Hjorth, Svenska Dagbladet "Härgestam har skrivit en oerhört ambitiös och genomarbetad bok, där hon i reportagets form tecknar individens livsöde, hur det påverkar och påverkas av politiska beslut ... Det hela är skrivet på ett omedelbart språk, som verkligen ger liv och rörelse åt de här fyra kvinnorna. Härgestam fångar uttryck i flykten, och skriver med en berömvärd tydlighet ... Det är ett stort och lite våghalsigt projekt, att ta detta breda perspektiv på en konflikt i ett land som utifrån vår horisont är avlägset. Vi orkar knappt bry oss om vår egen valrörelse, vad det verkar. Kanske just i brist på engagemang hos våra egna politiker kan vi se vilket djävlar anamma det finns hos dessa tunisiska kvinnliga politiker, att det finns en annan tolkning än vår urgamla politik handlar om att vilja. Jag tror att det i andra länder låter så här: politik handlar om att kämpa." Björn Kohlström, bloggen Bernur
102649
Bok:Nelson Mandela:2014
Av: Daynes, Katie
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: uLz Mandela, Nelson
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Bergh, 2014
Resurstyp: Fysiskt material
En bok om Nelson Mandela. Vi får följa honom från barndomen, som Svarta Nejlikan under ANC-tiden och hans kamp mot apartheid. Vidare genom de nästan trettio åren i fängelse till tiden som Sydafrikas första färgade president. Landets mest jagade person kom att bli dess största ledare. Ingår i serien Berättelser ur historien.
Hur kunde landets mest jagade person komma att bli dess största ledare ... Läs om Nelson Mandela och den otroligaberättelsen om hans liv från barndomen, de nästan trettio åren i fängelse och tiden som Sydafrikas första färgade president. Rikt illustrerad med foton.
Nya böcker
141201
Av: Celestin, Ray
141205
Av: Casserfelt, Susan
140516
Av: Winter, Harry, pseud. för Lars Christiansson, Ingemar Dörfer och Bo Hugemark
140517
Av: Winter, Harry, pseud. för Lars Christiansson, Ingemar Dörfer och Bo Hugemark
137417
Av: Yanagihara, Hanya
138164
Av: Mantel, Hilary
140035
Av: Jefferies, Dinah
140812
Av: Einhorn, Lena
140816
Av: Kendal, Claire
140931
Av: Robinson, Marilynne
138162
Av: Kinsella, Sophie, pseud. för Madeleine Wickham
140041
Av: Vigna, Elvira
140032
Av: Holmberg, Jonas
137410
Av: Ripås, Johan
137432
Av: DeLillo, Don
137068
Av: Briandt, Anne-Marie
136264
Av: Farah, Nuruddin
138794
Av: Sandström, Peter
136275
Av: Liffner, Eva-Marie
Dagens öppettider Dagens öppettider
Vad händer på biblioteken?

Är du intresserad av att lära dig måla i akrylfärg? Kom och prova på! För årskurs 7-9.

16:00-18:00, Kompass, Kramfors bibliotek

Startdatum: 2016-12-15

Välkommen på sagostund! För barn från 3 år och uppåt i vuxens sällskap.

14:00, barnavdelningen Kramfors bibliotek

 

Startdatum: 2016-12-16

Maria Steen, som är uppväxt i Kramfors, säljer och signerar sin bok Så putsas en skitstövel.

12:00-15:00, Kramfors konsthall

Arrangör: kulturenheten, Kramfors kommun

Startdatum: 2016-12-17
På facebook På facebook

Våra bibliotek Våra bibliotek

Nordingrå


Ullånger


Kramfors bibliotek


Biblioteksbussen