Lindormars land

Lindormars land

av Frida Nilsson

Lindormars land handlar om storebror Sem och Lillebror Immer. Fast där de bor hos fostermor Tyra får de inte använda sina rätta namn, enligt henne heter de Samuel och Mortimer. Leka får de inte heller göra, hela dagarna måste de hjälpa Tyra att putsa nysilver tills händerna värker och de är alldeles yra i huvudena av putsmedlet. Tyra jobbar nämligen som hemputserska för nysilverfabriken i staden. Om nätterna när Sem har svårt att sova , på grund av värken i ryggen efter slagen som Tyra delar ut med käppen, ligger han ofta och minns hur mamma sa att hennes hjärta var ett litet rött hus med två rum som Sem och Immer bodde i. Hjärtats dunkande var ljudet av hur de hoppade i sängen.

En dag ramlar Tyra i trappen och skadar foten så att hon inte kan gå till fabriken med det putsade nysilvret. Istället blir hon tvungen att skicka Sem och Immer, med stränga förmaningar om att snabba sig tillbaka och absolut inte tappa bort slanten de ska få som betalning. Men på vägen tillbaka från fabriken möter bröderna den talande råttan Sotpäls. Han vill ta dem med till ett land på andra sidan marken, där gräset är mycket grönare, luften mycket friskare och vattnet mycket klarare än i staden med nysilverfabriken. I Lindormars land regerar drottning Indra och hon längtar så förfärligt mycket efter ett barn. Om Sem och Immer följer med lovar Sotpäls att de kommer få sova i sidenpyjamasar, äta sig mätta på fasanstek och andra läckerheter och de kommer få en hel barnkammare full med leksaker att leka med. Tillslut förljer de med, men är Indras rike verkligen så bra som det låter?  

Frida Nilsson skriver berättelser som är magiska och sagolika men där det även finns utrymme för sorg och vemod och inte blir det sämre av Alexander Janssons vackra illustrationer!

Sök

Språk